We've updated our Terms of Use. You can review the changes here.

St​ä​ndut black

by Chicagojazzen

/
 • Streaming + Download

  Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
  Purchasable with gift card

    $3.80 USD  or more

   

 • Full Digital Discography

  Get all 129 zeon light releases available on Bandcamp and save 90%.

  Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality downloads of Port Great, Den sinnessjuka månens, Här låg en gång ett gammalt slott, Nattkvist, Slo-Mo / Signal Echoes, Horisont, Drömfångar, Mörka stjärnan Jorden, and 121 more. , and , .

  Purchasable with gift card

    $21.08 USD or more (90% OFF)

   

 • Ständut black som LP-skiva
  Record/Vinyl + Digital Album

  Get this masterpiece on black vinyl.

  Includes unlimited streaming of Ständut black via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.

  Sold Out

1.
2.
3.
Semester 03:42
4.
5.
6.
7.
8.
Kvarg Boogie 02:50
9.
10.
11.
12.

about

8/10 PM Jönsson Sonic / "Chicagojazzen har en egen agenda, genrer hoppar in i varandra, kreativiteten flödar."

4/5 Jan Gradvall DI / "Det skeva svänget för tankarna till de etiopiska band från sent 1960-tal som dokumenteras på samlingsskivorna Éthiopiques. En annan association är den tyska avantgardescenen på 1970-talet."

4/5 Po Tidholm DN / "Tvärtemot vad man kan tro så finns det faktiskt ett enormt behov av instrumentalmusik. Alla som jobbar med tv av något slag vet hur svårt det kan vara att hitta det där stycket som förstärker känslan som ska fram, och hur ofta det blir samma gamla generiska gratismusik. Tyvärr kommer ingen använda Erik Karlssons musik för att få fart på ”Mästarnas mästare” – det skulle bli alldeles för konstig stämning."

4/5 Mats Åkerström Norran / "Första spåret har en klang som kastade mig tillbaka till Gärdesfesterna på 70-talet och proggbanden som härjade då. Men det här låter bättre och är mycket intressantare. Det låter genomtänkt och arrangerat samtidigt som det verkar ganska fritt. Snygga riff och mystiska klanger."

CHICAGOJAZZEN – STÄNDUT BLACK

I begynnelsen var jazzen. Nä, rocken. Jag menar allvar, varför skulle det vara viktigt att berätta en linjär historia? Det förutsätter att man vill veta sanningen, redogöra för ett handlingsförlopp sanningsenligt. Som om denna sanning inte skulle uppfattas rapsodiskt i alla fall. Tolkas. Lika bra att hoppa över det ledet då.
Erik Karlsson skrev till mig, eller om han berättade, om en dröm han hade haft: han hade fyra armar. De vanliga, en på magen och en på ryggen och stod på Vitbergets topp i Skellefteå och räckte fuck you i alla väderstreck samtidigt.
Sen spelade han in den här skivan, arg på arbetsförmedlingen, på rassarna och på kommunpolitikerna. Det tog två år. På arbetsförmedlingen sa de åt honom att ta jobb som trubadur. Eller spela covers, det brukar ju gå hem. I Jämtland finns det ett coverband som heter Ständut Blakk. Det betyder att en alltid är pank. De har inte mer med den här skivan att göra än så, Erik, som är Chicagojazzen, lånade och stavade om deras bandnamn Blakk blev black. Allt detta är sant.
Men om man lyssnar på skivan kan man föreställa sig en alternativ verklighet där ett coverband spelar Maiden på Mallis, en av låtarna på Ständut Black heter så. Eller, som i Semester, se en röst sjunga easy listening-körer i femtakt medan Erik och de andra i bandet myser på sina instrument samtidigt som de funderar på om de ska ta en parasolldrink innan middagen eller inte.
Skivan är instrumental i övrigt. Eller, i Kreativ lättja berättar någon om hur nöden inte är uppfinningarnas moder, utan lättjan. Och blundar man ser man de fyra fingrarna räcka fuck you till allt mätbart och ekonomistiskt. I alla väderstreck.
Det är jazz, det är rock, det är pop, från Chicago om du vill, eller Västerbotten om du vill. Det är anarki men inte kaos. Om du inte vill att det ska vara kaos förstås. Det är en obegränsad skiva och den gör som den och du vill.

MATTI ALKBERG, mars 2017

credits

released March 10, 2017

Inspelat och mixat av Chicagojazzen i Bränngropen, Skellefteå och Kloktornet, Umeå.
Mastrat av Henrik Wiklund i Holmsund.
Omslag av Johannes Brander

Tack till medverkande, Zeon Light, Isak Falk Eliasson, Sur-Dennis Fahlgren, Emil Uppenberg, Andreas Brännström, Erik Lahti, Morsan, Farsan, The Bear Quartet.

license

tags

about

zeon light Sweden

"Pretentious music for Pretentious people"

contact / help

Contact zeon light

Streaming and
Download help

Redeem code

Report this album or account

zeon light recommends:

If you like Ständut black, you may also like: