We've updated our Terms of Use. You can review the changes here.

T​ö​rnrosdalen

by Sagor & Swing

/
1.
2.
Nangijala 05:57

about

Sagor & Swing kommer snart med sin sjätte skiva, två av albumets låtar släpps redan nu som en liten singelteaser. Fullängdaren kommer sedan i slutet av sommaren. Denna gång bjuder orkestern på en musikalisk tolkning av Astrid Lindgrens tidlösa historia om Bröderna Lejonhjärta. Det rör sig alltså om ljudliga utflykter runt en bok, på klassiskt Bo Hansson-manér! Bröderna Lejonhjärta har flera kompositörer och musiker genom åren tagit sig an, Björn Isfält var nog först ut och hans version är ikonisk, i en klass för sig, och Sagor & Swings nya album är tänkt som en hommage till Isfält. Det finns ett flertal blinkningar, små ljudliga hälsningar till den mästerliga föregångaren.

***

Bröderna Lejonhjärta handlar om döden, det är ett tema som återkommit gång på gång i Eric Malmbergs musik från allra första början. I låtar som Milda döden hämtar oss alla till slut och Till minne av Lilly Lindström återfinns bitterljuva försoningen med det öde som vi alla har att vänta. Och nu har Malmberg, tillsammans med sin gamla vapendragare trumslagaren Ulf Möller, slagit på stort och låtit dödstemat växa över ett helt album. Inför döden är vi alla lik, som Joakim Pirinen skämtsamt myntat, den kan man inte fly ifrån, man måste låta den vara en del av livet, som kanske rentav kan bli lite vackrare då. Det var med största sannolikhet så Astrid Lindgren resonerade när hon skrev Bröderna Lejonhjärta. Detsamma gäller avsikten med detta musikalbum.

***

Musikaliskt är Sagor & Swing kvar vid det ljudlandskap som påbörjades med Orgelplaneten 2004, som sen fortsatte med Botvid Grenlunds park 2013, det rör sig om så kallad folktonsmoog. Folkliga melodier på den gamla monofoniska synten alltså. En musik som romantiserar en slags bild av att moogarna skulle ha varit batteridrivna och att man hade kunnat sitta vid tältöppningen på en spelmansstämma och jamma med fiolspelmän. Något sådant har inte existerat. Den första batteridrivna monosynten är nog Roland sh-101, tidigt åttiotal. Men låt oss fantisera, tänk dig Bingsjöstämman 1973, någon har tagit med sin moogsynt, sitter i gröngräset vid tältet och spelar de låtar som Sagor & Swings nya album innehåller. Så låter folktonsmoog! Förutom Möllers trummor hörs nästan bara minimoog, orgeln dyker bara upp sporadiskt. Detta blir den tredje och sista skivan i denna svit. Till nästa album utlovas en återgång till det tonhjulsromantiska ljudlandskap som orkestern gjorde sig känd för när de första gången dök upp på skiva 1999 och som sedan ljöd över de tre första skivorna. Men det tar vi längre fram. Nu är det minimoog & trummor, samt två bröders sista äventyr som gäller, innan det är dags för dem att en gång för alla möta ljuset.

credits

released July 10, 2020

Musik av Eric Malmberg
Minimoog av Eric Malmberg
Trummor av Ulf Möller
Omslagsbild av Linda Westin / artstar.com/collections/linda-westin

zeon light 109

license

tags

about

zeon light Sweden

"Pretentious music for Pretentious people"

contact / help

Contact zeon light

Streaming and
Download help

Redeem code

Report this album or account

zeon light recommends:

If you like Törnrosdalen, you may also like: